I dagens internetbaserade värld så har det blivit allt enklare att hitta långivare och att ansöka om ett lån sköts numera nästan uteslutande på internet istället för blanketter och om långivaren dessutom använder sig av e-id så kan du enkelt och snabbt skriva under låneavtalet på bara några få minuter efter att lånet blivit godkänt utan att först få avtalet skickat med post.

Sedan långivarna blev introducerade på nätet så har antalet tiodubblat och numera finns det även flera jämförelsetjänster för att på ett enkelt sätt få en översikt över hur mycket privatlånet kommer att kosta i form av räntor och avgifter så att du utan någon större arbetsinsats enkelt kan se vilket privatlån som är billigast för dig och dessutom kan du få en översikt över vilka krav långivarna ställer på dig som låntagare.

För väldigt höga lån så kan banken eller finansinstitutet kräva att det finns någon form av säkerhet för att du ska kunna bli beviljad ett privatlån på över 350 000 men detta skiljer sig mellan långivarna.

Jämför privatlån

Då det numera finns hundratals om inte tusentals långivare inom privatlån marknaden så kan det kanske kännas svårt att hitta den långivare som är bäst men det finns så pass många jämförelsetjänster där de både kan hjälpa dig att se vilka långivare som är villiga att låna ut pengar till dig och dessutom se vilken långivare som blir billigast för dig som låntagare.

Det kan finnas flera skäl till varför man jämför privatlån då det numera dessutom finns en stor konkurrens när det gäller lånebeloppet, låneperioden och självklart räntan så för en vanlig låntagare som ta ett lån så kan det vara en stor skillnad mellan lånevillkoren och vilket i värsta fall om låntagaren har valt ett lån utan att jämföra långivaren så kan det sluta med att lånet blev flera tusenlappar dyrare än om låntagaren hade jämfört.

Det kan ibland kännas enklare att välja en långivare som ger ett besked direkt på skärmen och som inte kräver så mycket uppgifter om vart du arbetar eller vilken inkomst du har men ofta har sådana lån en väldigt hög ränta så om du har en bra inkomst och saknar betalningsanmärkningar så finns det bättre alternativ även om det kanske dröjer lite längre.

Privatlån med låg ränta

Ett privatlån med låg ränta är vad alla låntagare är ute efter och det finns egentligen bara ett sätt att vara säker på att man hittat den långivaren som erbjuder ett lån med lägst ränta och det är att sätta sig ner och jämföra långivarna mot varandra.

För att spara så mycket pengar som möjligt så är det otroligt viktigt att inte bara ta det första privatlånet man tror har en låg ränta utan att alltid jämföra mot andra banker och finansinstitut.

Det finns flera långivare som utöver storbankerna faktiskt erbjuder privatlån med låg ränta och kan vara ett alternativ om man mot förmodan blir nekad av storbankerna att ta ett privatlån, jämförelsetjänsterna som idag finns på nätet kan göra det väldigt enkelt att hitta en långivare som passar och som dessutom erbjuder lägst ränta.

Privatlån utan säkerhet

Även om det finns privatlångivare som erbjuder en möjlighet att ta ett privatlån med säkerhet så är det vanligaste att man helt enkelt inte har någon säkerhet på det lånet man tar och kallas också för blancolån.

Det betyder att den enda säkerheten banken eller finansinstitutet har för att du kommer betala tillbaka lånet är att du även i fortsättningen kommer ha en inkomst att betala lånet med, medans om du har en säkerhet för lånet så kan banken alltid ta säkerheten för att täcka upp lånet och på det sättet har banken en betydligt lägre risk för att sitt lån och det betyder oftast en lägre ränta för dig som låntagare.

Ofta finns det ingen anledning att ta ett privatlån med säkerhet om man inte ansöker om väldigt stora summor och många banker kräver bara en säkerhet om lånebeloppet över 350 000 kr och en säkerhet kan vara fastighet eller aktier och värdepapper eller att man har en borgensman eller medsökande på lånet.

Så när man talar om ett privatlån utan säkerhet så talar man om ett vanligt lån som man kan ansöka om hos i stort sett vilken bank eller finansinstitut som helst och de flesta långivare erbjuder lån på mellan 10 000 och 350 000 kr även om det finns långivare som erbjuder både högre och lägre lån.

Få ett privatlån med betalningsanmärkning

Att kunna få ett privatlån om man har betalningsanmärkningar är ofta inget problem så länge som man har en stabil privatekonomi och saknar skuldsaldo hos kronofogden då man inte kommer att bli beviljad något lån om man har det.

Det finns flera långivare som specialiserat sig på att låna ut pengar till personer som har betalningsanmärkningar eller på andra sätt har en osäker ekonomi men räntorna är betydligt högre än vad vanliga långivare erbjuder och ska helst vara ett sista alternativ då det kommer att vara väldigt mycket dyrare för dig som låntagare men kan vara ett sista alternativ om man verkligen behöver få ett privatlån beviljat.

Många långivare har faktiskt inget krav på om huruvida du har en betalningsanmärkning eller inte utan ser till varje ansökan baserad på den samlade bedömningen av individens betalningsförmåga och om betalningsanmärkningen är gammal eller på ett väldigt lågt belopp tillsammans med en hög inkomst som är stabil så ska det absolut inte vara några problem att få ett privatlån med betalningsanmärkning.

Långivaren ser över hur din ekonomi ser ut genom att titta på inkomst och det kan vara bra att tänka på att eventuella löneförhöjningar för nuvarande år inte alltid syns då det är föregående års underlag som använt av banken och de kan kräva ett intyg om man har angett en betydligt högre lön än vad banken kan se att man har haft föregående år. De ser även över hur din övriga ekonomi ser ut med utgifter och eventuella andra lån och krediter för att på det sättet få en tydlig bild av din betalningsförmåga.

Det kan även finnas andra sätt att få banken eller finansinstitutionen att bevilja ett lån även om man har en betalningsanmärkning och det vanligaste är att någon du som låntagare känner går i borgen för att du kommer betala tillbaka ditt lån, du kan även använda dig av en medsökande om du och din partner tar lånet tillsammans.

Om du mot alla odds fortfarande inte lyckats få ett lån beviljat med en ränta som du känner att du är villig att betala så kommer betalningsanmärkningen försvinna tre år på dagen som den registrerades och då kan du utan några som helst problem ansöka om ett lån även om det kanske är lite för långt fram i tiden.

Privatlån utan UC

UC eller upplysningscentralen är en central bit av hur bankerna får en översikt över din ekonomi då de inte bara kollar på din inkomst utan även på skulder och förfrågningar som inkommit till UC det senaste året och en kreditupplysning måste göras vid varje form av ansökan om lån eller kredit även om det inte alltid är UC som använts.

Det kan finnas flera anledningar till varför man inte vill att långivaren ska ta ett UC och det handlar oftast om att man inte vill ha fler förfrågningar då det inte ser bra ut och fungerar som en varningsklocka för många banker om en eventuell låntagare har många förfrågningar i sin kreditupplysning från UC.

Enligt finansinspektionen så får antalet förfrågningar inte enbart vara avgörande för om personen ifråga får lånet beviljat eller inte men är en del av en samlad analys av personens kreditvärdighet men det är fortfarande en stor riskfaktor och om du som låntagare ansöker om mindre lån och tror att de kommer bli nekade så ansök hos långivare som inte använder UC.

Tyvärr finns det väldigt få långivare inom privatlån segmentet som inte gör en förfrågan hos UC även om det kan finnas undantag så är dem begränsade och man får egentligen hålla sig till snabblån eller smslåns segmentet för att kunna få ett lån där låntagaren inte begär uppgifter från UC.

Varje långivare har på sin hemsida uppgifter om vilket kreditupplysningsbolag som de använder sig av och det kan som sagt finnas undantag som inte begär en kreditupplysning från UC men då handlar det väldigt sällan om lån över 20 000 kr då det kan finnas långivare som erbjuder sådana privatlån utan UC.

Många verkar också tro att om långivaren inte begär upplysningar från UC så syns inte eventuella betalningsanmärkningar eller skulder men det stämmer helt enkelt inte utan alla långivare tar en kreditupplysning men de använder sig bara av ett annat kreditupplysningsbolag och den enda skillnaden mellan UC och andra kreditupplysningsföretag är att förfrågningarna inte registreras hos UC utan hos det kreditupplysningsföretag som kreditupplysningen gjordes hos.

Privatlån till kontantinsats

Sedan 2010 så har bolånemarknaden förändrats från att det varit möjligt att låna 100 % av huset eller lägenhetens värde till att idag enbart kunna låna 85 % av värdet vilket betyder att vid ett köp på 2 000 000 så måste köparen ha en kontantinsats på 300 000 kr vilket inte alla har.

Då kan man välja att ta ett privatlån för att täcka kontantinsatsen och ibland kan man även göra det hos samma bank som man får bolånet beviljat men ibland måste man vända sig någon annanstans då banken kanske inte vill bevilja ett sådant privatlån då man är kreditvärdig för ett bolån men inte ett privatlån på ett par hundra tusen kronor.

I och med att det numera inte är möjligt att få ett bolån på 100 % så måste de flesta som köper en lägenhet eller ett hus för första gången ta ett privatlån till kontantinsatsen och de ökar kostnaden per månad rätt rejält då man för bolånet har en säkerhet men till privatlånet saknas detta vilket verkligen visar hur viktigt det är att faktiskt jämföra mellan de olika långivarna för att verkligen spara så mycket pengar som möjligt då det kan vara väldigt avgörande för ens privatekonomi.

Om du funderar på att ta ett privatlån till kontantinsatsen så kan det vara bra att veta att från och med 1 juni 2016 så införs ett amorteringskrav baserad på hur belånad huset eller lägenheten är.

Att få ett privatlån utbetalat direkt

De flesta långivare har tyvärr inte direkt utbetalning och om långivaren dessutom inte använder e-id så kan det ta upp till en vecka innan en utbetalning görs beroende på hur snabbt avtalet kan skickas in och om låntagaren har möjligheten att skriva ut avtalet direkt på hemsidan eller om det måste skickas med posten då det självklart tar längre tid än om allt sköts direkt på skärmen med e-id.

Det finns dock en del långivare som har en betydligt snabbare utbetalningsprocess och om man ser till snabblånen som finns så är det oftast inom ett par timmar från det att lånet blivit beviljat medans vanliga privatlån tidigast finns på kontot dagen efter lånet blivit beviljat.

Det finns som en del saker du som låntagare kan göra för att snabba på processen och det är att redan från början höra med långivaren om dess utbetalningsrutiner och om du som låntagare inte har ett e-id så kan det spara flera dagar om du skaffar ett sådant då du slipper få avtalet skickat till dig för underskrift.

Kan jag låna pengar utan fast anställning

Det är väldigt vanligt att man tror att det krävs en fast anställning för att få ett privatlån beviljat men så ser det faktiskt inte ut utan det är en helhetsbedömning som gäller och där banker eller finansinstitutet ser till din samlade privatekonomi för att göra en bedömning om huruvida du kommer att kunna återbetala lånet.

Sen finns det en del faktorer som kan spela in i beslutet och det kan vara vilken typ av anställning man har vid tillfället och inom vilken sektor, hur lönen ser ut och hur efterfrågad personen är på arbetsmarknaden. Har man tillgångar i form av aktier, bilar eller en köpt bostad så kan det göra en stor skillnad då det finns en viss säkerhet för banken att kunna få tillbaka pengarna.

Enligt bankerna själva och även storbankerna så är fast anställning inte ett krav för att man ska kunna få ett lån beviljat och de säger själva att det enbart är en av många faktorer som de kollar på när de får in en ansökan om ett privatlån.

Vanliga krav för att få ett privatlån

Det som de flesta banker och finansinstitut ställer som krav för att man ska bli beviljad ett privatlån är först och främst att låntagaren har en inkomst, ofta finns det dessutom ett minimibelopp om minst 120 000 men en del långivare kräver ända upp till 250 000 kr per år men detta skiljer sig beroende på lånebeloppet och långivaren.

Utöver det så brukar det finnas en åldergräns om 20 år samt att man har en ordnad privatekonomi och detta gör banken eller finansinstitutet en bedömning om efter att de fått in ansökan.

Om du saknar inkomst eller fast anställning så kan man trots det få lånet beviljat om man har en borgensman eller en medsökande som gör att ens kreditvärdighet ökar eller om man har en inkomst och kan visa på att ens privatekonomi är skött ordentligt.

Om du saknar inkomst men verkligen behöver få ett privatlån beviljat så kan du alltså fråga någon nära om den personen är villig att stå i borgen för lånet eller om du ansöker med en partner så ökar chanserna betydligt för att lånet ska bli beviljat.

Andra saker att tänka på

Det finns en del saker som man som låntagare borde tänka på och en av de sakerna är att det i Sverige finns ett ränteavdrag på 30 % av 100 000 i räntekostnad och 21 % av överskjutande belopp vilket kan vara något att ta med i beräkningen när man gör en kalkyl för hur mycket lånet kommer att kosta dig som låntagare då det innebär att räntan man faktiskt betalar är annorlunda än den som du fått av banken.

Att även verkligen göra en ordentlig kalkyl över hur mycket lånet kommer att kosta och hur mycket du verkligen har råd att betala är något man som framtida låntagare absolut måste göra före man ansöker om ett privatlån samt att faktiskt jämföra privatlånen hos olika långivare för att få ner månadskostnaden så mycket som möjligt och att använda sig av en jämförelsetjänst för att spela ut bankerna mot varandra gör att man kan få ner kostnaden ytterligare.

Tänk även på att se över dina försäkringar för att se att du har en försäkring som täcker upp månadskostnaden för ditt lån om du tex blir sjuk eller arbetslös och om du inte redan har en sådan med din hemförsäkring så kan det vara bra att se över om långivaren erbjuder en sådan eller om du kan teckna en sådan separat för att vara säker på att lånet inte förfaller då det ofta leder till stora problem för dig som låntagare.